Підтримати нас

Стара Збур’ївка вже у складі Голопристанської ОТГ

Автор статті
25 липня 2019 11:15
1,197
Поширити:

На Херсонщині стало на одну об’єднану територіальну громаду більше. Збулася мрія мешканців міста Гола Пристань та Старої Збур’ївки, до якої вони через протидію  обласної влади йшли понад півтора року.

Нагадаємо, Стара Збур’ївка та Гола Пристань вирішили об’єднатися ще влітку 2017 року. Пройшли всі відповідні процедури, але процес загальмувалося на рівні «експертного висновку» Херсонської облдержадміністрації. Це єдиний етап децентралізації, який залежить не від добровільного вибору громад, а саме від рішення обласної влади.

На цьому етапі губернатор мав або погодити, або не погодити відповідність документів про об’єднання/приєднання населених пунктів до вимог законодавства. Тобто чи дотримані всі процедури, терміни, чи рішення було добровільним і чи буде така громада економічно спроможною. Все це в документах, поданих на погодження, було дотримано і доведено. Але обласна влада почала вигадувати не передбачені законодавством умови/перепони: наявність якоїсь «непереборної водної  перешкоди», необхідність у додатковому подворовому обходу з опитуваннями, посилання на вигадані судові процеси та багато іншого.

А на словах поплічники тепер вже екс-губернатора Андрія Гордєєва казали, що старозбур’ївчани зобов’язані утворити разом із сусіднім селом (бо більше в окрузі «вільних» сіл не залишилося) Новозбур’ївську громаду, заплановану під кума губернатора. 

У травні 2018 року законодавство змінилося, стало можливим приєднуватися до міст обласного значення (а Гола Пристань - місто обласного значення), і ця процедура - значно спростилася. Керівництво села та міста офіційно повідомили керівництво області, що розпочинають процедуру приєднання. Але і приєднання не сталося, хоча громади знову, вдруге, пройшли всі процедури.  Бо обласна влада вкотре не надала позитивний експертний висновок. Вже без пояснень причин (хоча це - вимога законодавства), але все одно приєднання не погодила.

І лише 13 червня, після відставки Андрія Гордєєва, відповідне рішення підписав директор Департаменту економічного та регіонального розвитку облдержадміністрації Сергій Суворов, а Дмитро Бутрій, як перша посадова особа ХОДА, затвердив його своїм розпорядженням.

Після цього керівництво Голої Пристані планувало прийняти рішення про приєднання до міста села Старої Збур’ївки на сесії 30 червня. Після цього його мали прийняти старозбур’ївські депутати на сесії в першій декаді серпня. І одразу ж після цього Голопристанська ОТГ мала розпочинати своє офіціальне існування. Бо процедура в разі приєднання - спрощена, не треба чекати призначення виборів, голова села автоматично стає старостою, а сільські депутати входять до складу ради громади. 

Однак через те, що навколо приєднання знову почалися  інтриги (як сказав голова Старої Збурївки Віктор Маруняк - дивні «тілодвіженія»), керівництво села і міста вирішили провести сесії раніше. І хоча це трохи було незручно через підготовку і організацію парламентських виборів, але сесію в Голої Пристані провели 23 липня, а наступного дня, 24 липня - в Старій Збур’ївці. І рішення про приєднання погоджено депутатами в обох населених пунктах.

Отже,  з 24 липня Голопристанська ОТГ, нарешті, почала своє існування.

Щиро вітаємо з перемогою!

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ